Czy zdarzyło się Wam, że po kilku dniach ziemniaki, które kupiliście kiełkują? Niezależnie od tego w jakim miejscu i w czym są przechowywane? 

Warto wiedzieć, że zielonych ziemniaków nie powinniśmy spożywać. Tak samo, jak ziemniaków, które kiełkują i które nie zostaną odpowiednio obrane. Ziemniaki, które nieodpowiednio przechowujemy zaczynają kiełkować a tym samym wzrasta w nich poziom solaniny, która jest niezdrowa i nie powinniśmy jej spożywać! 
Ziemniaki, na których pojawiają się kiełki powinniśmy bardzo grubo obierać. Podczas gotowania solanina zostaje wypłukana i można już spokojnie, bez żadnych obaw jeść ziemniaki. 

Czy da się uniknąć kiełkowania ziemniaków?

Jeżeli w miejscu, w którym przechowujesz ziemniaki położysz również jabłko, ziemniaki nie będą kiełkowały. 

Staraj się również na bieżąco kupować to warzywo i nie przechowywać go w jasnym i nasłonecznionym miejscu. 

*zdjęcie pochodzi ze strony 
http://www.freeimages.com/photo/1101420